Wijziging referentiewaarden prolactine

Per 1 oktober gaan we over op nieuwe referentiewaarden voor prolactine.

September 2024

Onderwerp: Wijziging referentiewaarden prolactine

Geachte aanvragers,

Per 1 oktober gaan we over op nieuwe referentiewaarden voor prolactine. We hebben dit besluit genomen na het uitvoeren van een methodevergelijk met het Amsterdam-UMC. De methode van het OLVG bleek in de loop van de jaren wat hoger te meten maar de gebruikte referentiewaarden waren hier niet op aangepast wat zou kunnen leiden tot onnodige verwijzing voor analyse hyperprolactinemie *1. De accuraatheid van onze referentiewaarden is in samenwerking met het Amsterdam-UMC onderzocht (n=120 per groep) en uit dit onderzoek is gebleken dat aanpassing benodigd is voor alle geteste patiëntengroepen. Na aanpassing van deze referentiewaarden verwachten wij dat er minder patiënten met marginaal verhoogde prolactine waarden gevonden zullen worden. Deze aanpassing komt overeen met wat eerder in de literatuur is beschreven *1.

Tenslotte willen we benadrukken dat prolactine assays niet zijn gestandaardiseerd, wat betekent dat concentraties gemeten met andere methodes kunnen verschillen. Deze vergelijkbaarheid wordt vereenvoudigd door assay specifieke referentiewaarden te hanteren.

Wellicht ten overvloede: Het beleid rondom het inzetten van een PEG precipitatie om te controleren of er eventueel macroprolactine aanwezig is ongewijzigd.

Wijziging

Referentiewaarden oud

Referentiewaarden nieuw

Mannen

<0,37 U/L

<0,55 U/L

Vrouwen

<0,62 U/L

<0,86 U/L

Postmenopausaal

<0,43 U/L

<0,59 U/L

Voor meer informatie kunnen jullie uiteraard bij ons terecht
Martine Deckers & Prim de Bie,
Specialisten klinische chemie & laboratoriumgeneeskunde OLVG Lab
Michiel de Bruin,
Specialist klinische chemie & laboratoriumgeneeskunde Flevoziekenhuis
Sacha de Lathouder,
Specialist klinische chemie & laboratoriumgeneeskunde BovenIJ ziekenhuis

*1. Earll E, Javorsky BR, Sarvaideo J, Straseski JA, Nerenz RD. Clinical Impact of New Reference Intervals for the Roche Prolactin II Immunoassay. J Endocrinol Soc. 2024;8(6). https://academic.oup.com/jes/article/8/6/bvae069/7642642