Neonatale bilirubine bepaling

Beste verloskundigen,

Het aantal aanvragen voor een spoed bilirubine bepaling bij pasgeborenen is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Omdat we veel vragen ontvangen over de logistiek en we dit proces bovendien beter willen stroomlijnen sturen wij deze informatiebrief.

Graag zoveel mogelijk rekening houden met onze openingstijden voor het doorsturen van neonaten voor een bilirubine bepaling. Onze bloedafname poli op locatie OLVG Oost en West is voor het kinderprikken geopend op ma t/m vr van 8.00 tot 16.15u en op zaterdagochtend van 8.00 tot 11.15u.

Procedure:

- De ouders/verzorgers ontvangen een ingevuld aanvraagformulier of een ZorgDomein-nummer (OLVG) van de verloskundige met daarop duidelijk het telefoonnummer waar de uitslag op kan worden doorgebeld.

- Maak bij voorkeur een afspraak via de website www.olvglab.nl.

- Indien de pasgeborene nog niet is ingeschreven of niet is geboren in OLVG, dienen de ouders/verzorgers dit wel te doen bij het patiënten service plein (PSP). Het PSP bevindt zich in de centrale hal van beide ziekenhuislocaties.

- Bij de poli bloedafname geven de ouders/verzorgers het aanvraagformulier of het ZD-nummer af en tonen het inschrijfbewijs (waarop het BSN staat vermeld) of een EPIC sticker (ontvangen van PSP) aan de medewerker.

- Bij het kindje volgt de bloedafname dmv een hielprik.

Alleen in een uitzonderingssituatie kunnen neonaten buiten de openingstijden worden doorgestuurd. Dit gaat als volgt:

- De verloskundige neemt contact op met OLVG, locatie West, op telefoonnummer 020-5108828, om te overleggen.

- De ouders/verzorgers ontvangen een ingevulde 1e lijns formulier of een ZorgDomein-nummer (OLVG) van de verloskundige met daarop duidelijk het telefoonnummer waar de uitslag op kan worden doorgebeld.

- Indien de pasgeborene nog niet is ingeschreven of niet is geboren in OLVG, dienen de ouders/verzorgers dit te doen bij de receptie in de centrale hal. Dit kan tot 21.00u.

- Na de inschrijving kunnen de ouders/verzorgers zich aanmelden bij het laboratorium van OLVG West op de 3e verdieping, locatie West op route 35, met de verwijzing van de verloskundige en het gekregen Epic etiket.

- Bij het kindje volgt de bloedafname dmv een hielprik.

De monsters worden met voorrang op het laboratorium behandeld. Een bilirubine uitslag van >250 µmol/l bij een neonaat <10 dagen wordt standaard doorgebeld.

Voor meer informatie kunnen jullie uiteraard bij ons terecht.

Karin van den Hurk, Erwin van Til

Klinisch chemicus en Laboratoriummanager OLVG Lab BV