Wijziging referentiewaarden ferritine

Per 1 oktober 2024 wordt overgegaan op nieuwe referentiewaarden voor ferritine.

18 september 2024

Onderwerp: Wijziging referentiewaarden ferritine.

Geachte aanvragers,

Per 1 oktober 2024 wordt overgegaan op nieuwe referentiewaarden voor ferritine.

De nieuwe referentiewaarden zijn afgestemd met de hematologen in de betrokken ziekenhuizen en voorzien in drie wijzigingen:

  1. Gelijkstelling ondergrens klinische besliswaarden voor mannen en vrouwen

De huidige referentiewaarden voor ferritine zijn afkomstig uit de bijsluiter van de test en gebaseerd op de statistische verdeling van ferritine concentraties onder een populatie gezonde vrijwilligers. Verscheidene studies tonen echter aan dat, op basis van correlatie met andere laboratoriumparameters en ijzerkleuringen in het beenmerg, er al sprake kan zijn van ijzergebrek bij ferritine concentraties onder de 30 µg/l, ook als er geen sprake is van een anemie. Om deze reden zal als ondergrens referentiewaarden voor volwassen mannen én vrouwen 30 µg/l als klinische besliswaarden worden ingesteld conform aanbevelingen in de internationale literatuur1,2.

2. Leeftijdsafhankelijke referentiewaarden voor volwassen vrouwen

Bij vrouwen bestaat er variabiliteit in de ferritinewaarden ten gevolge van de menses. Daarom wordt voor vrouwen leeftijdsafhankelijke bovengrenzen ingevoerd om overmatige verwijzingen van postmenopausale vrouwen op basis van verdenking op ijzerstapeling te voorkomen3.

3. Referentiewaarden voor kinderen

Voor kinderen worden leeftijdsafhankelijke referentiewaarden ingevoerd3. Ook voor kinderen zal als ondergrens een klinische besliswaarde worden ingesteld conform aanbevelingen in de internationale literatuur1.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ondergetekenden, of de klinisch chemicus op uw locatie.

Martine Deckers en Prim de Bie,
Specialisten klinische chemie & laboratoriumgeneeskunde OLVG Lab

Referenties:

  1. Naveed K et al. Defining ferritin clinical decision limits to improve diagnosis and treatment of iron deficiency: A modified Delphi study. Int J Lab Hematol. 2023 Jun;45(3):377-386.
  2. Garcia-Casal MN et al. Serum or plasma ferritin concentration as an index of iron deficiency and overload. Cochrane Database Syst Rev. 2021 May 24;5(5):CD011817.
  3. Snozek CLH et al. Updated ferritin reference intervals for the Roche Elecsys® immunoassay. Clin Biochem. 2021 Jan;87:100-103. doi: 10.1016/j.clinbiochem.2020.11.006. Epub 2020 Nov 12.

Informatiebrief aanpassing referentiewaarden ferritine