Clothaire Spoto

Pathologen spelen in het ziekenhuistraject van patiënten een belangrijke rol. Wij stellen de diagnose op het weefsel dat door de klinische artsen wordt afgenomen en voor onderzoek wordt afgestaan. Denk bijvoorbeeld aan biopten, puncties en weefsel dat tijdens operaties wordt weggenomen. Een goede diagnose stellen staat voor de patholoog centraal. Aan de hand van de uitslag wordt vervolgens een adequaat behandelplan bedacht.

Omdat er zoveel diagnoses en onderzoekstechnieken bestaan, is pathologie een enorm breed en interessant vak. Je kunt als patholoog 40 jaar lang werken en tóch elke dag iets nieuws leren. Als patholoog moet je kennis hebben van je vak en weten hoe het menselijk lichaam werkt, maar je moet ook veel sociale aspecten beheersen. We werken nauw samen met huisartsen en andere specialisten, zoals internisten, chirurgen en radiologen. Iedereen heeft ons nodig en wij hebben iedereen nodig!

Moleculaire pathologie maakt momenteel een snelle ontwikkeling door. We kunnen steeds betere en diepgaande analyses uitvoeren van allerlei vormen van kanker. Hierdoor kan de behandeling beter worden afgestemd op de individuele patiënt.

Ook digitale pathologie is met een opmars bezig. We kunnen beelden van het weefsel nu via de computer beoordelen in plaats van de microscoop. Tijdens een multidisciplinair overleg kan iedereen op het scherm meekijken. En met een simpele muisklik kan een specialist aan de andere kant van de wereld meehelpen bij het stellen van een lastige diagnose. Dit verbetert de kwaliteit van de zorg.

Naam

Clothaire Spoto

Aandachtsgebieden

Algemene pathologie, Gynaecopathologie, KNO-pathologie

Werkzaam sinds

juli 2018

Werkervaring

Tergooi ziekenhuis
OLVG Lab B.V.

Talen

Frans, Nederlands, Engels

Publicaties

[Pubmed]

BIG-nummer

89917869901